Sten Grönberg 7 år på plats vid vattenfontänen i Rörsjöparken som även var ett av många fina platser på den tiden. Här samlades man liten som stor vid den gamla kiosken som låg utmed Drottninggatan och mittemot andra sidan gatan det gamla kommunala badhuset vid namn Rörsjöbadet dit fröknarna släpade eleverna en gång i veckan för att tvätta av sig. Noga övervakade så vi fick bort all skit bakom öron och ren hals förstås. Rörsjöskolan var vid detta tillfälle min skola. Vi bodde med familj/släkt alla i samma lägenhet på Mellangatan 1 i Malmö.

Kolla in äppeltjuvarebyxorna, där finns många historier förknippade med dessa byxor. Tyvärr är den gamla fina trähuset som var kiosk samt vattenfontänen ett minne blott.

Kiosken som idag finns i parken är en kulturkatastrof på sitt sätt med dessa hemska färger som definitivt inte överens stämmer med parken/omgivning på något sätt.

Kommer Du ihåg Rörsjöbadet på Drottninggatan 5 B, Malmö.

Rörsjöbadet. Kommer ni ihåg Rörsjöbadet, Drottninggatan 5 B det var hit alla skitiga barn fick gå för att lära hygien samt att lära sig simma. Bra hygienskola klart rekommenderbart även idag Tyvärr är detta idag ombyggt till bostäder vilket skedde 1985.Här tvagades man med skurborste till skiten gått bort sen blev den antingen duschen eller vattenslangen för att få bort löddret. Fotkaren stora som dagens badkar och gamla gubbar som finns sin knådning av stora gubbar som var massörer, dessa undvek man. Sen det efterlängtade doppet varefter man slutade i bastun där åldrade gentlemän ljög om sina olika bravader de du. Kloret sitter ännu kvar i näsborrarna. Var gång man besöker Simhallen på Regementsgatan och doften av klor slår till då far tankarna, minnena till Rörsjöbadet. Än en gång satte någon käppen i hjulet, kulturen som försvann.

Våra brandbil i Rörsjöparken. Vem minns inte den röda brandbilen som stod där det idag finns klätterställ eller vattenfontänen mitt emot den gamla kiosken. I ett par decennier roade sig alla Malmös barn, i alla fall de som bodde i närheten av Rörsjöparken med sin f.d. Brandbil, här klättrade, hoppade och lekte man många gånger. Många killar och kanske tjejer älskade att sitta bakom ratten låtsades och låtsades köra.


Totalt placerades det ut 3 brandbilar som lekredskap i Malmö i slutet på 1940-talet. Bilen i Rörsjöparken placerades på initiativ av Brandchef Sven Sönnerberg 1947, bilen fick stå kvar till slutet av 1960-talet.  

 

Detta kvarter uppbyggdes ursprungligen av sjukkassorna år 1910 men när det var klart övertogs det av Malmö Stad.

Vad som hänt idag med denna hall sedan Polishuset byggdes vägg i vägg har jag ännu inte luskat ut. Ber att få återkomma i ärendet.

Vy från Drottninggatan. Inte har vi väl glömt vad som fanns i andra ändan av kvarteret, huset som synes ännu på plats. Här fanns för inte så länge sedan ett bibliotek, idag huserar här allt från dagisverksamhet till fackliga organisationer ännu så länge Seko samt SF.

 

 

Nog kommer vi väl ihåg denna Caltex-Texaco mack i Malmgården.

Mera minnen från Rörsjön och dess blandning av genier och dårar. Vem kommer inte ihåg Tage Tosa i sina dräkter iförd högklackat samme Tage [Anita] som arbetade som diskare på Hornet, Väster Engelbrektsgatan eller David som alltid samlade på en massa biljetter av alla de slag eller MFF-programblad. Vem kommer inte ihåg "Gud styr" när han kom cyklande utan att ha händerna på styret ropandes gud styr att han sedan inte brydde sig om alla annan trafik gjorde ju inte saken sämre. Sedermera flyttar Tage, förlåt Anita till Augustenborg där han bland alla andra kvinnor dock efter viss skepsis behandlas med den respekt som alla bör. Efter några år flyttar Anita till Persborg, där man kunde se honom hänga vid korvkiosken med sin svarta hund, tyvärr gick Anita bort under slutet 1999. Likaså David, Töne Kurt, Pisse Bent och Gud Styr har försvunnit ur våra minnes bankar. Frid vare med dessa människor.

Minns Du dom dessa original, om inte titta in här!

Lite historia om vår Rörsjöpark, som sträcker sig utmed och i kvarter Rörsjöparken. Rörsjöparken (tidigare benämnd som Folkparken på 1890-talet) påbörjades år 1887 i då Rörsjömarken och stod färdig år 1903. Döptes året 1895 till just Rörsjöpark.

Drottninggatan = utlagd år 1878. En "Huvudgata". Samma gatunamn upptäcktes i Limhamn år 1914 och ersattes då med Högerudsgatan.

*)Exercisgatan =

Kungsgatan utlagd år 1878 = Kungsgatan tillkom som en del av de planerade paradgatorna som man skisserade på alltsedan år 1872 vad gäller Rörsjömarken. Vid Limhamns inkorpererande med Malmö upptäcktes detta gatunamn i Limhamn år 1914 varför ett nytt namn togs fram vilket blev Bernadottsgatan.

 

Döbelnsgatan = 1901. Efter Georg Carl von Döbeln 1758-1820 som i sin tur kan peka på sin farfarsfar som grundare av Ramlösa Hälsobrunn. Johan Jacob Döbelius.

Rörsjöparken fullbordades år 1905 den hamnade av förklarliga skäl långt ner på prioriteringslista eftersom behovet av bostäder stod betydligt högre på listan. Badhusparken var även ett väldigt gångbart namn för alla som mer eller mindre växt upp i dess närhet och man träffades allt som ofta i just "Badhusparken". Husen kring och vid Rörsjöparken t.ex.*)Exercisgatan som utlades år 1877 var på väg 1904 att byta namn. Man hade nämligen ett namnförslag "Nyhamnsgatan" med motiveringen Nyhamnsgatan vilket kan anses komma att förmedla trafiken till nya hamnområdet. Avslag av stadsfullmäktige samma år 16 juli.

Malmgården *) påbörjades på 1870-talet. Rörsjöparken utvecklades sedermera till en verklig folkpark där både jippon och andra företeelser gick av stapeln. Sin nuvarande form som lekplats med sina plaskdammar fick den i huvudsak under 1930-talet. Noga bestämt 1938 och vi kan konstatera samtidigt att dammen invigdes lämpligt på Gustav V:s 80-årsdag.Trots ett antal försök till förbättringar så ser jag inte denna park längre som parken där alla bör träffas där ett antal festligheter borde förläggas m.a.o. inte längre en folkpark.

*)Knackvurstahuset = öknamnet tillkom eftersom hyrorna var så höga att man bara hade råd att äta just knackvurst. Start av detta spännande hus stod i starten året sommaren 1934 och då senare i april stod halva delen inflyttningsklart och den andra delen för inflyttning stod klart i oktober 1935. Ett spännande bygge med över sexhundra arbetare. Ett funkishus ritat av Eiler Graebe och Aage Scoug.
För den konstnärliga utsmyckningen stod Jonas Fröding, Arvid Karlsson samt Anders Olson
.