Lärling på Grönegatan.
Sten Grönberg är uppväxt på Grönegatan 36 med kullerstensgård och eget utedass och han skattar sig lycklig att haft förmånen att växa upp på en sådan underbar plats.
Sten skriver också om sin lärlingstid:
"På Grönegatan 30 eller 32 fanns en gång i tiden ett hästtransportföretag och där gick jag som lärling. Det var goa tider när vagnen var lastad och man satt spänt på pallen vid sidan om den barske körgubben i hopp om att någon gång själv få hålla i tyglarna. Färden gick ut genom porten ner mot Östergatan vidare bort mot Bruksgatan för att så småningom hamna nere på godsmatningen bakom Centralstation. [Se bilder längre fram]Det gamla huset och en del av utlämningsportarna där man lämnade in fraktsedlarna finns kvar. Hoppas vid Gud att man k-märker dessa byggnader.
Det var en lärlingstid som jag än i dag tänker på och något som jag nästan skubbade från skolan för. Det var platsen där det verkligen luktade, platsen där man verkligen fick lära sig att bry som om djur." Sten gick på Österportsskolan och efterlyser bilder på Stora Kvarngatan och bensinmacken som låg på andra sidan gatan.
En annan som också vill minnas är nedan: "Folke Lindberg skriver att han minns när han körde ut öl för Richters bryggeri under 1950 och 60-talen. En av ölhallarna låg bredvid Solidars mjölkaffär, den vid Rundelsgatan mitt emot kastanjen på Rundeln, och hette Mårtenssons ölhall. Den övertogs av en Gillbrandt och flyttade till Amiralsgatan 85."
Detta mina vänner är kultur. Sten G

Se här mitt transportfordon.

tillbaka.