stra Farmvägen

Kvarter Östra Farmvägen - Spånehusvägen - Pinnakåkarna.

 

 

I "Hollywood" bodde de fattiga och föraktade.

I början av 1960-talet stod de tillfälliga nödbostäderna som byggdes 1923 fortfarande kvar. Med en viss ironi kallades de "Hollywood" av Malmöborna. Texten hämtad ur boken "Dåliga Människor" av Mary Andersson.

När jag växte upp på 1950-talet var det två saker man skulle undvika i Malmö. Det var "Hollywood" Östra Farmvägen Sorgenfri och "Gula faran" Kirseberg. Trots att det var spännande och farligt var det inte någon av oss barn som riktigt visste vad det var vi skulle undvika och absolut inte var det låg. Ville man imponera lite på kamraterna kunde man ljuga ihop en historia om att man varit och kollat "Hollywood".
Det var först när jag blev äldre som jag fick klart för mig att: "Gula faran" var ett gulrappat hus ute i Kirseberg och "Hollywood" några röda trähus som låg vid Östra Farmvägen.
"Hollywood", eller Sorgenfribarackerna som de också kallades, byggdes som nödbostäder när bostadsbristen var som värst efter första världskriget. De dåligt byggda trähusen saknade alla moderna bekvämligheter men de var ju bara tänkta som en kortvarig lösning.

Det är ett helt band som fingranskar vad jag säger. Människor som har glömt bort, förträngt, kanske byggt upp en ny identitet. De vill kanske inte ens tala om att de har bott i barnrikehus och betraktats som dåliga människor.
För det var så det var, säger hon. Det var inget fel på husen - de var fina och moderna. Men lägenheterna var små, hyresgästerna fattiga, barnen många och hyrorna subventionerade.
Barnen i grannhusen, där hyrorna var högre, fick inte leka med barnrikebarnen.

De trodde att vi var missanpassade och smutsiga och var rädda för ohyra. Men vi var bara fattiga. Vi saknade alltid pengar. Men vi levde inte i misär som de gjorde i husen över åkern, i Sorgenfrihusen på Östra Farmvägen, i "Hollywood". De barnen fick inte vi leka med.
Det var en hemsk tid, men den får inte glömmas bort, säger Mary Andersson.
De allt mer förfallna husen fick stå kvar mycket längre än som var tänkt och det var inte förrän i början av 1960-talet som de revs.

Rivningen skedde bättre sent än aldrig och ingen vill väl ha tillbaka detta.

Historia: "Sorgefrid"(namnformen belagd även år 1845 men Sorgefri redan år 1842,nog efter ett slott i Lyngby utanför Köpenhamn)farm mellan de därefter Sorgefrivägen och Spånehusvägen mittemot S:t Pauli södra kyrkogård. Farmen fanns kvar ännu efter andra värdlskriget. Den nuvarande bebyggelsen på nämnda plats till åren 1952-1955. "Spånehusen" hussamlingen vid den efter denna döpta Spånehusvägens sydsida strax väster om just Sorgenfri farm. Namnet, belagt 1816, antas ha att göra med husens tak och fasadklädnad.

Titeln på boken är "Dåliga människor" signerat utgiven av Mary Andersson, nedan följer ett stycke ur boken döm sedan själv om det ligger något i detta stycke:

Fabriksarbeterskor.

Citat 1;" Nästa dag är vi på plats i så god tid att vi to m installera oss innan basen dyker upp med en något mindre butter min i "fejset" Kanske är han glad att vi idag också infann oss, trots allt. Klirr, klarr förmiddagen masar sig sakta fram, flyttar sig visaren verkligen ?????. Den måste gå fel, eller så har du sett fel. Efter att själv ha kontrollerat klockan vänder hon sig om och ser ut som själva Mackie Kniven, säger att det kan inte vara värre än att sitta på livstid. Nä, ändå är vi varken tjyvar eller banditer, kanske därför dom påstår att vi är dåligt folk. Vi är vanliga hederliga arbetare, Lillemor. Arbetare år ju dåliga människor. Slut citat1;"

Arena Danspalats.

Citat 2;" Sally och jag ska var med i en jitterbugtävling. Var då, frågar jag? På Arena danspalats. Arenas danspalats, tänkte jag. Det beryktade stället, där går det bara dåliga människor, säger dom. Men det är ju vi nu, tänkte jag vidare. Klart som korvspad att vi vill hänga med. Slut citat;2"

Humlegatan.

Citat 3;" Längs trottoarerna sitter gubbarna med uppkavlade skjortärmar och spela poker. Sitter du med kåk din jävel.........jävla lankor.......... Omgiv........ jag passar! Budet stiger och pengarna skramlar. Med armbågarna på fönsterblecken hänger kvinnorna som med misstänksamma ögon kontrollerar såväl gubbar som ungar. Kanske känner de på sig att inga pengar blir över vare sig till mat eller annat inte ens till morgondagens mjölranson. Längst in vid de solvarma husväggarna sitter de gamla och följer varje rörelse med sina skumma ögon. Ibland säger de inte ett ord, de bara sitter där. PÅ hörna av Grönegatan - Humlegatan väntar hon för att sedan dra in oss vidare på Humlegatan till ett område som det verkar som hon känner till. Därinne bor en kopparkärring som jag känner, säger hon och pekar mot ett litet hos som ligger inklämt och hålls upp mellan två större. Hon håller fyra donner, fortsätter hon, själv tjänade hon grova pengar på att som hon säger visar vägen för de fina herrarna. Där inne bor en sutenör, en hallick, som skyddar tösera. Längre in på gården bor fru Pram, som grejar till det, då dom blivit till det på det viset ni vet.......Med en "tocken där", flinar hon. Här går det till som De vill och inte som det SKA gå till. Slut citat;3"

En läsare som bodde här runt 1930 och föddes i ett av husen minns den här tiden som enbart positiv. Visserligen var det trångt för lägenheterna var små och bestod endast av kök, hall och ett rum.
Dessa utrymmen skulle föräldrar och barn dela på. Kanske svårt att föreställa sig i dag men absolut inget ovanligt på den här tiden. Varje lägenhet hade en egen liten odlingstäppa och när fadern skördade potatis och rödbetor var det fest.

Många ljusa minnen
Bengt Berg i Skurup bodde i Hollywood under andra världskriget och har också många ljusa minnen. På den tiden var husen omgivna av en lång häck och det fanns små lusthus att sitta och njuta i. De egna odlingstäpporna användes flitigt och gav ett välkommet kosttillskott.
På åkrarna mellan Hollywood och nuvarande Nobelvägen låg det två gårdar. Här kunde barnen tjäna lite pengar på att plocka jordgubbar och krusbär.
Sillagummorna tog sig ända hit från Limhamn med sina rullebörar och stod på gårdarna och sålde fisk. Solidars brödbil kom också förbi regelbundet liksom "lumpegubben". Han samlade in flaskor och annat som kunde inbringa några ören.

Gemenskap och gårdsfester

Bengt Berg minns också den fina gemenskapen och de trevliga gårdsfesterna. På midsommar lades bräder över sandlådan som fick bli en tillfällig dansbana och de fyra träd som stod i hörnorna på området kläddes med färgat kräppapper.
På andra sidan Östra Farmvägen (som då var en grusväg) låg ett stort koloniområde och där Kontinentalbanan nu löper låg en soptipp. Spännande miljöer för barn att leka i.
Kärt barn har ju många namn och vi har fått veta att Sorgenfrihusen, som verkar ha varit det riktiga namnet, förutom Hollywood och Sorgenfribarackerna också kallades Spånehusen och Pinnahusen.

Slutord. Vill man vet mer varför man sätter stämpeln "Dåliga Människor" på människor som förr i tiden vistats, varit boende eller umgåtts med människor som tillhört "Hollywood", Sorgenfri då ska man läsa hela boken, jag har gjort det och kan med fast övertygelse inte instämma i dessa uppgifter, nu är det upp till dig att få ta del och kanske få till en och annan tankeställare. Ha aldrig förutfattade mening om du inte själv upplevt detsamma oavsett ämnesområde............

Mvh

Sten Grönberg

En regnig och blåsig höstdag i början av 1960-talet. Fortfarande bodde det folk i de fuktiga kalla lägenheterna

Sorgenfri/Spånehusvägen år 1965 med sina nödbostäder.

 

Som synes mängder av uppförda hus utmed Spånehusvägen - Östra Farmvägen.

Husen som var dåligt byggda och saknade alla moderna bekvämligheter. Bakom dessa fasader levde folk i social misär med rinnande kallt vatten, i såväl kran som längs väggarna, Storleken var väl inte direkt något att skryta om kök, hall och ett rum. Till varje lägenhet följde det med en ytterst liten odlingstäppa, där det odlades lite potatis eller annat odlingsbart.

 

Tillbaka.