En annan av mina många skolor under min skolgång. Skolan Österportsskolan, speciellt känd för sina hårdhänta tandläkare och sköterska på den tid då det begav sig. Inte mycket av byggnaden har förändrats ja, egentligen inget förutom att det kommit till en och annan lekställning, barn behöver faktiskt leka sig igenom sitt liv och inte bara känna verkan av åtstramning. Dock bör tilläggas att redan under 1800-talet byggdes det faktiskt en folkskola på samma plats som senare 1849 utökade och döptes till Östra Skolan.

"Rundan" kanalbåten som alla skolbarn bara måste åka, rundturen i Malmös fina kanaler eller den tokiga fotografen som samlade hela klassen i båten på väg ut och att man sedan borta vid Schougens bro fångade upp filmrulle så allt var framkallat och klart så att vi alla stolt kunde vända hemåt efter en dag i Malmös kanalbåt. Rundan startade 1947 och sträckan var på 5 km och tog ca:45 min.

 

Våffelbagaren Kommer Ni ihåg våffelbagaren mitt emot skolan på baksidan av Österportsskolan, noga bestämt på Lilla Kvarngatan 7 har köpte man en del våffelsmulor som fick tjänstgöra som lunch. Naturligtvis bjöds även alla flickorna, där man sedan satt på trappan mittemot skolan på Stora Trädgårdsgatan 24, man ville ju skaffa en flickvän som alla de andra pågarna. Våran flörttrappa finns kvar med andra ord likaså huset. Kv 24 Danzig. Lilla Kvarngatan utlagd 1857-1861. Kvar idag av dessa byggnader är endast det vita huset mitt i bild. Kvarnen i gatunamnet syftar på det angränsande kvarteret Möllebacken där det " i mitten af qvarteret stått den s.k. Vallamöllan". Skarpa ögon och ett bra minne samt ett stort förstoringsglas kan i höger mitt se skymt av gamla Rörsjöbadet, idag stängt och på tomten med de gamla gasklockorna och de småföretagare bl.a. skrotfirman som låg där har hela kvarteret Gasklockan har förändrats.

Lilla Kvarngatan foto 1981.

 

Tillbaka.