Grönegatan, Malmö Foto 2015

Har inhandlades mjölken när vi bodde runt hörnet på Grönegatan 36,Malmö Självklart såldes mycket annat i denna butik i den fastighet som synes på bild ovan, jodå man fick även handla på krita som det hette då, man hade väl på den tiden en annan uppfattning om människan framför oss i disken.

Mjölk på flaskor, en liters, bild feb 1949.

 

Foto 2015.

 

Foto 2015

 

Norregatan bild från år 1960. 

Här fanns det som en stor och rik tillgång av butiker som levde på allt från möbelaffären till fiskgubben och glöm inte kondiset. Entreprenörandan var stor, idag betydligt mindre, på denna annars så välbesökta gatan, men det var i början på 1960-talet.

Den del av Norregatan jag saknar är upp mot Österportsskolan, här finns än idag kvar huset som innehöll bl.a. mjölkbutiken*) och charkbutiken, ja hela kvarteret finns ännu kvar, hur länge vet ingen.

Norregatan = "Norregatan" planerades vid fästningsverkens rasering 1805 - 1807, namngavs 1807. Genom beslut 1864 åsattes gatan namnet" Norregatan" vilket varit den gängse beteckningen.

Här riktning upp mot Drottningstorget, Malmö.

 

Så här ser samma gata ut idag, år 2000.

Historia de bortglömda gränderna.

På vissa kartor finns inte Norregränd utsatt men den fanns, och nu har man även funnit den på sina kartor. Det är lätt att glömma men som tur var fanns jag vid detta tillfälle. Norregränd går idag mellan gammalt hus och det nya. Denna gränd ville man från början döpa till Caroli-gränd men som tur var förkastades detta med motivering " I det denna beteckning lätt föranleddes till antagande är , att gränden är belägen i en omedelbar närhet av Caroli Kyrka" det vet vi att den inte är. Har idag noterat att två gränder finns upptagna på karta från 1875. På en karta från år 1890 kallas denna Norregränd för Larmgränd. Gränden som sådan förvandlades till kvartersmark år 1974. Namnet "Larmgränd", Gamla staden. Stredet som sträckte sig i äldre tider från Adelgatan till Helligetshus - Kirkestrede [Stortorget)

 

tillbaka.