Historik: Apotek Lejonet med anor ända tillbaka till 1570-talet.

Symbolen ingen kan ta miste på uppförd just apotek Lejonet, Stortorget, Malmö.

Teschska Palatset eller Apotek Lejonet.

Apotekaren själv avbildad på apoteket lejonets fasad.

Industri & slöjdutställning år 1896 Apoteket Lejonets utställningspaviljong.

Historiken om ägaren till Apoteket Lejonet. Tech hade år 1881 blivit ägare till Apoteket Lejonet som då låg vid Stortorgets västra sida. Närmare bestämt nr 510 kvarteret 51 Isak Slaktaregatan. Sidolängan utom ett par stugor, alla de andra lokalerna som hörde samman med ett självhushåll, brygghus, rökrum, packhus, dvärgrum samt ett stall för hästarna och korna. Köket låg i en särskild "luta" mot gården. Fastigheten revs år 1911.Lejonets anor går tillbaka till 1570-talet men då i andra lokaler.
Det äldsta kända kungliga privilegiebrevet för apotekare är utfärdat år 1571 av Fredrik II. Stadsapoteket innehades under 1600 och 1700-talet av den tyske apotekaresläkten Dietrich och kallades då för Dietrichska Apoteket, som då låg vid Kyrkogatan.
Ännu ett apotek öppnades 1731 och för att skilja dessa åt användes djursymboler Dietrichska fick ett lejon och det nyinrättade en örn.

År 1896 hade Tech i samband med den utställning som var låtit påbörja byggandet av apotekets nya hus, det omnämnda Teschska palatset på Stortorgets östra sida. I syfte att synas så mycket som möjligt anlitas Boklunds Arkitekt. Läget var passande för framtida byggande ty här skulle sedermera byggas stora exklusiva hus, varför platsen senare kom att kallas "storstadshörnet". Det nya apoteket försågs med rejäla skyltfönster, men även övervåning skulle byggas att bli så iögonfallande som möjligt. Bland utsmyckningar finns bl.a. Tech själv avbildad på en hermipilaster [?]. Inte bara exteriört utan även invändigt blev det en överdådig utformning, i såväl apotek som bostadsvåning.Till ovanligheterna fanns det en hiss vilket inte direkt hörde till vanligheterna sådär före sekelskiftet. Till andra ovanligheter fanns det för Tech en egen stor luxuös lägenhet i huset.

Den som vet hur det hela ser ut på plats kanske även kan erinra sig att det går en stor passage jäms med huset ut till Kalendegatan. Här blev det dock en enklare utformning av huset, eftersom dessa byggnader bara innehöll apotekets fabrikslokaler. Till ovanligheten jämfört med dagens farmacia så tillverkade man faktiskt lemonad samt mineralvatten, detta avhämtades sedan av drickavagnar på just Kalendegatan

Tech själv slutade som apotekare efter 16 år för att övergå mera till bankvärlden. En av de nya ägarna var Techs systerson. På den tid det begavs sig ansågs Apotek Lejonet vara ett av Europas allra största apotek, ja nästan lika sort som det Kejserliga Apoteket i Moskva.

Hotell Gustav Adolf. Snett över från Apoteket Lejonet kunde man då år 1860 finna ännu ett Hotell Gustav Adolf. Hotellet såldes sedermera till Odd Felloworden.
Idag är huset i alla fall på bottenplan en restaurang Piccolo.

Frimurarehotellet. Vägg i vägg med dåvarande Apotek Lejonet låg Frimurarehotellet som uppfördes mellan 1854-1855 samt genomgick en total renovering under 1980-talet. Frimurarehotellet var det enda hus som överlevde all annan rasering och är idag still going strong.  

Nedan Apoteket Lejonen vid Stortorgets västra sida, som man lämnade i mitten av 1890-talet. Huset revs 1911.

Apoteket Lejonets reklammålningar
År 1900 målades de första reklamskyltarna på Apoteket lejonets fasad. John Tesch, som var apotekare och ägare av "Teschska palatset " gjorde som många andra husägare i den växande staden mot slutet av 1800-talet, han lät använda en brandgavel som reklamplats för stadens affärsidkare och på så vis få in reklamintäkter.
Upp till åtta lager av reklam hann det bli innan väggen målades över 1914. Övermålningen flagnade och var på 1990-talet i så dåligt skick att de gamla lagren av reklam hotade att försvinna.

De flesta av stadens fasadmålningar är nu överbyggda eller övermålade, men denna vägg som återskapades 1994 till ursprungligt skick står som ett monument över gammal reklamhistoria.
Det är troligen den enda helt återskapade reklamfasaden i Europa och har blivit ett kärt blickfång i hjärtat av Malmö.

 

Tillbaka.