Biorama Södergatan.

Bebos idag av Lundgrens Bokhandel.

Runt hörnet låg även Alcazar numera Spegeln som ursprungligen låg vi passagen på Södra Förstadsgatan Triangeln. Denna uppfördes av Malmö Folkbank och ritades år 1913 av August Stoltz som även ritade Palladium på Södergatan som uppfördes år 1917.

 

Alcazar öppnade hösten 1934.

Historia

Måndagen den 5 november år 1934 öppnade den mycket omtalade biografen Alcazar med plats för 556 biobesökare. Premiärfilm se annons. Ägare till denna biograf Malmö Biograf AB och SF. Innan Alcazar tid i denna lokal med adress Stortorget 29 inhystes tidigare av en Orientalisk Mattaffär som här hade sin stora utställningshall, tidigare ägare till lokalerna var Nordiska Handelsbanken. Personalen bestod av unga damer i snitsiga uniformen även detta var en nyhet, röda jackor med svarta manschetter, vit bus med en svart halsduk och en svart kjol. En världssensation tycktes mången hålla med om när man Fredagen den 20 augusti år 1954 hade en urpremiär med filmen "Den purpuröda Manteln" och ska man tro annonserna så var detta en världssensation.

Alcazar. Direktör Kock och arkitekt Stoltz tog bland annat hjälp av en tysk

Chefsarkitekt för att få bästa möjliga resultat vad gällde akustiken. Även namnet var tyskt Kock döpte bion efter en nattklubb i Hamburg.

 

Alcazar Salong 1934.

Bio Alcazar först i södra Sverige med Cinemascope. Premiär med filmen "Den purpurröda manteln" året 1954.