öreningsgatan

 

 

En lång väntan på Musikens hus

En lång väntan på Musikens hus Dagens Konserthus.

Korsningen Amiralsgatan - Föreningsgatan fotograferad i början av 1970-talet. Mitt i husraden ligger Nyborgs möbelaffär med adressen Amiralsgatan 19. Det var en välkänd adress för Malmöborna. Många nygifta par gick hit för att inhandla sitt första möblemang. I slutat av 1976 skulle husen rivas och efter 73 år på samma adress var Nyborgs tvungen att flytta ut. Det var möbelsnickaren Sven Nyborg som startade firman i slutet av 1800-talet.

MALMÖ. Först blev det inget, sedan blev det inget och sedan blev det något väldigt hastigt och sedan blir det kanske något en gång till. Ja så kan man i korthet sammanfatta turerna kring byggandet av ett konserthus i Malmö.

Redan 1906 fanns det långt gångna planer på ett hus för musiken i Malmö. Det var Godtemplarorden som för 400.000 kronor ville bygga ett konserthus på Baltzarsgatan. Men en kris i byggbranschen gjorde att planerna aldrig hann realiseras.
I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet fördes en het debatt om var och hur ett konserthus skulle ligga och se ut. Det var inget vanligt konserthus som skulle byggas utan ett musikaktivitetshus med plats för all sorts musik.

I början av 1970-talet fanns det stolta planer på att bygga ett World Trade Center i kvarteret Davida i korsningen Amiralsgatan - Föreningsgatan. Intresset var dock svalt för detta projekt och istället fick Malmö ett av sina många bombhål. Det dröjde till 1985 innan tomten var bebyggd igen. Samma hörna rumsterar idag ett intenetcafé, men tidigare exakt år 1980 innehåll denna hörna en Järnaffär se bild nedan. Bilden är tagen längs Föreningsgatan och till vänster syns Majorsgatan.

 

Nog känns väl Amiralsgatan igen Juni 1975.

 

 

 

tillbaka.