Kvarter vi alla trivdes i med Torpgatan - Spångatan - Föreningsgatan.

Hörnan av Torpgatan - Spångatan 1963. Här fanns konsten, hos fiol och lutbyggaren på Torpgatan 9b. Här sitter idag den andra, tredje samt fjärde generationen byggare Nilsson, Nils. Prominenta gäster som Evert Taube bl.a. som inköpte sina instrument just här.
Det var år 1890 starten för Nils Nilsson som egentligen övergav Svedala för Torpgatan, då en sjudande och nybyggd gata mellan kv Morkullan - Rapphönan.
Torpgatan fick sitt namn 28 nov år 1889. År 1893 var det slut med all vad Lustpark hette, en gång Lars och Brittas torp [därav namnet Torpgatan] hela härligheten blev belagd med kullerstenar. Husen växte upp tvåvånings åt öster samt trevånings åt väster.

Ståtligt uppställda för fotografen Curt Wendel med biträde Gun Andersson.

 

 

Idag står inte dessa kvar inte ens den lilla diversehandeln som drevs av Curt Wendel med fru och biträde Gun Andersson, då år 1965. Välsorterad med modernt gods men ändå lite diversehandeln över denna välbehövliga butik.
Clara Hansson Efterträdare heter denna kvartersbutik, tre generationer av kvinnor ägde densamme före Curt Wendels övertagande. Själv bodde jag med familj samt övriga i släkten Äldre bror Lennart, Mor på Torpgatan 18 min ena bror Stig på Torpgatan 16.
Så gissa om Wendels butik många var välbesökt av min släkt, här slapp man stressen, trots den lilla butiksytan så fanns det man behövde, om inte så beställde man för leverans dagens efter. Hela huset, grannarna var en med alla, värmen, vänligheten kändes direkt. Den lilla egengjorda gården med sin träffbänk och blommor, passande till alla fina sommardagar eller andra tillfälle, många gånger var alla andra hyresgäster med, gissa vem som skötte denna.

 

Oj vad minnena dyker upp på denna bild. Min första bil en gammal Volvo som jag fick av fastighetsgubben Persson. Körkortets år både för mig och Lena min fru på Mårtensson Bilskola på Östervärnsgatan, Malmö. Inskrivningsmyndigheten till det militära F5 just på Torpgatan vid Ungdomens Hus snett emot Torpgatan 12.

 

Hörnan av Norra Skolgatan - Spångatan 1963 i kvarter 36 a Korpen .

Ett välbekant hörn "Frasses Bar & Café". Men detta kvarter som så många andra, fick helt ge vika för vad som finns på plats idag.
Men nog är vi nog tillräckligt många för att minnas detta larm av motorcyklar, bilar med högt decibel både i utblås och högtalare.
Någon ny " Frasses Bar" lär nog inte dyka upp i första taget igen. Det känns som om det skulle behövas ett nytt ställe, allt annat kommer ju tillbaka.

Frasses Bar & Café. Njut av denna bild, huset förmodligen tömt inför vad som komma skall, till vänster skymtar Monbijouskolan och skulle vi fortsätta rakt fram så kommer vi till bland annat gamla Mazzeti och sedan lite längre bort självklart dagens mest internationella träffpunkt Möllevångstorget, där man idag får se upp med alla dessa övervakningskameror.
Tänk vad tiden går, tänk så fort allt kan förändras.

 

Hit drog det flesta en salig blandning av alla kategorier, knuttarna, spättorna, de stora maskinerna, men även de små mopedburna småglinen, och sedan dom som ville stijle, dom som kom från ett finare boende. Men efter ett första försök till att smälta in i denna atmosfär, många kom bara inte tillbaka, bara de äkta knuttarna, de med en tub brylcreme i håret och naturligtvis våra spättor, uppsatt jättestort hår, spray i mängder som döljes av deras schalleter/skarfs.

 

Värdshuset Monbijou

 

 

 

Historia:

Ett av många populära nöjesställen i 1800- talets Malmö var Värdhuset Mon Bijou [” mon bijou” ungefär ”min ädelsten- smycke”].

Historian förtäljer oss att det var Christian Gottlieb Ammilon som i början på 1800-talet gav detta namn åt ett som kallat utvärdshus på då en så grönskande plats som på den tiden låg i utkanten av Malmö i just närheten av Bergsgatan.                                                                 

Värdshuset innehöll bl.a. dansbana samt ett nöjesfält.

 Herr Ammilon drev även ett liknande förlustelseställe inte att förglömma på Västergatan på Gamla Väster.

1831 bjöds Mon Bijou  till utförsäljning, i annonsen stod att läsa att värdshuset innehöll en byggnation inredd till stor salong samt fyra mindre rum, ett rymligt kök samt spiskammare på nedre botten samt ett rum på övre plan.

Trädgården innehöll en större frukt samt köksträdgård.

Christina Gottlieb Ammilon gick bort 1832 och stället drevs då av Ammilons änka.

Tyvärr gick det inte så bra varför änkan tvingades i konkurs året 1837, Värdhuset såldes till traktören J M Fick för 2205 riksdaler banco, denne samme Ficks som drev hotellet vid Stortorget, idag Hotell Kramer.

 

 

 

 Nog har Du väl sett Bo Widerbergs film Kvarteret Korpen.