arlsgatan,Malmö

Detta budskap kablades ut Mars året 1969.

Malmö Stads offentliga slakthus har gjort sitt efter nästan 65 verksamma år. Det sviktande djurunderlaget har varit det stora problemet och allaredan år 1963 var det nära att verksamheten hade upphört.

Man kämpade trots detta vidare men som sagt året 1969 gav landets äldsta slakthus upp. Tills vidare kommer byggnaden att fungera som tillfälligt partisaluhall och lagerlokal. Efterhand är det tänkt att hela kvarteret ska rivas för att lämna plats åt en stor trafikplats ingående i Västkustleden.

Malmö Slakthus - Sydöstra ingången.

Historia: Orsaken till just starten av offentliga slakthus var många så därför år 1780 väcktes frågan på nytt och man genomförde beslutet. Malmö Stad blev den första år 1904. De offentliga slakthusen i landet sträcker sig dock ännu längre tillbaka i tiden närmare bestämt år 1622, och i just Malmö år 1566 fanns ett framståenden slaktare och köttmånglarämbete som verkade så längeskråväsendet fanns.

Inkörsport på Carlsgatan för avlämning av djur

Idag vet vi bättre, vi vet vad som finns kvar av just slakthuset, vi vet att denna plats fortfarande andas dock i en annan anda som också kräver sitt. Byggnaden var rivningshotad år 1970 men fick stå kvar. I starten av år 1990 omvandlades byggnaderna till kontor bl.a. medan de gamla slakthuslokalerna förvandlades till teater, restaurang samt en nattklubb. Ett populärt ställe enligt många och en bra räddning av en fantastisk byggnad ritad av Salomon Sörensen.

Lossning av - på Carlsgatan.

 

Slakthuset på Carlsgatan år 2001.

Ännu intakt trots åren som gått. År 2001, utkörsport från slakteriet.

Hela kvarteret bestående av slakteriet har överlevt, år 2001.

Slakthuset idag 2016

Ännu så länge en dagens lunch på platsen.

Carlsgatan, Malmö 2016

Oj, vilken förändring av min gamla Carlsgatan, Malmö kända byggnaden spirar upp i bakgrunden, om detta passar in, knappast.

tillbaka här