Av Sven Rosborn

Nu när höstmörkret är här kan det vara kul att besöka platser som får nackhåren att resa sig. Malmöhus är en sådan plats. Det moderna gatuljusets hårda sken är inget upphetsande. På borggården råder dock mörker. Men tittar man riktigt noga kan man ibland se ett flämtande litet ljus från ett av bottenvåningens fönster.

Detta foto av den forna fången på Malmöhus James Hepburn sitter i hans fängelse på Dragsholm slott på Själland. Har du otur kan du kanske möta honom både här och på Malmöhus.

Den olycklige skotten.

Där sitter han, den olycklige skotten! Under mina sedan länge avslutade tjugofem år på Malmöhus har jag givetvis stött på både det ena och det andra. Earlen av Bothwell är ett sådant fenomen som med tiden blivit högst personligt. James hette han i förnamn, han var otroligt ful med hemska tänder och en huvudform som inte var av denna världen.

James Hepburn föddes 1536 som son till en av Skottlands mäktiga män, storamiralen Patrick Bothwell. Han trasslade till det ordentligt för sig när han blev förälskad i Skottlands drottning Mary Stuart. Själv avverkade hon äkta män på löpande band. Först ut var Frankrikes kung som dog redan efter ett drygt år i den äktenskapliga sängen; sedan var det dags för en skotsk adelsman. Kärleken till James blev emellertid så intensiv att James på Marys inrådan lät spränga maken i luften för att själv kunna gifta sig med drottningen. Ett uppror följde 1567 och James tvingades segla iväg medan Mary greps. Skeppet som James anförde under sin flykt var på väg till Frankrike men hårda stormar gjorde att man drev iland i Bergen i Norge. Här träffade James en kvinna som han tidigare lovat gifta sig med och i en rättegång förlorade han nu sitt skepp som böter till kvinnan.

Den danske kungen var samtidigt på jakt efter honom eftersom han tidigare kapat danska skepp. Earlen av Bothwell fördes till Malmöhus som statsfånge. James får en tvårumslägenhet i slottets bottenvåning. Han behandlas väl men är fängslad. Danske kungen har t.ex. gett order om att man ska sätta galler för fönstren och att toaletten ska igenmuras. Det ska också alltid stå en vakt vid James kammardörr. I övrigt lever dock skotten ett behagligt liv. Han får t.ex. tillsänt sig silkeskläder och andra lyxvaror.

Sanden rinner dock ut ur timglaset; år 1573, efter sex år i fångenskap i Malmö, sker en märklig sak på Malmöhus. Earlens testamente skrivs i vilket framgår att han är död. Den döde lever dock fortfarande i ett annat rum i slottet. Testamentet bevittnas dessutom med namn på personer som redan är döda. Den danske kungen har löst problemet med sin statsfånge genom att helt enkelt låta honom försvinna.

I hemlighet förs James nu till Dragsholm slott i nordvästra Själland. Här länkas han fast i en källare. Vansinnet lyser i hans ögon och lidandet varar i fem år tills döden barmhärtigt släcker livsgnistan. Hans lik jordas i Faarevejle kyrka. Här återfanns det på 1800-talet. Det visade sig då att James var otäckt välbevarad ... som mumie. Mannen vill uppenbart inte försvinna trots den på Malmöhus skrivna dödsattesten! Fram till 1973 kunde den döde beskådas i kyrkan. Numera vilar mumien dock i en fullständigt ospännande träkista. Fortfarande kan man höra ortsbefolkningen berätta historier om liket. Något som tydligen fängslat besökarna var James välbevarade "tissemand", hans penis.

Dragsholms slott är värt ett besök. Än i dag visar man i slottet upp ett källarrum som earlens fängelse. En målad dekor på väggen och en löjlig docka på en säng är kanske inget spännande att se. Annat är det att skåda det kvinnoskelett från 1500-talet som man hittade inmurad i en av slottets väggar i början av 1900-talet. Du kan också bo över på slottet. De gamla rummen hyrs ut. Själv gjorde jag det 1999. Mitt rum låg direkt invid slottskyrkan över earlens fångkällare. Natten blev inte angenäm!

 

Allt detta och mer därtill finner du genom att gå in

tillbaka här