Hotell Savoy genomgick en storsatsning inför Baltiska utställningen år 1914. Vad man inte visste eller kanhända än idag inte vet var att borgerlighetens värsta fiender skulle vara gäst i Hotellet. 1917 lät tyska myndigheter i hemlighet forska Lenin till Ryssland, via Sverige, för att han skulle medverka till revolution. Under resan till Sverige var vagnarna förseglade, så det bolsjeviska sällskapet var både trötta och hungriga då de ankom Malmö. Efter att inmundigat måltiderna på Hotellet gick färden vidare mot Ryssland. Hotel Savoy har en spännande historia med rötter tillbaka till 1300-talet. Historien säger att ett nygift par lät bygga sig ett litet hus exakt på den platsen där Hotel Savoy nu ligger. Redan då insåg man husets strategiska läge och paret startade ett gästgifveri med namnet - Strandgården [Gamla Gästgiveriet] som låg lite längre åt Hamngatan till, noga bestämt hörnan Norra Vallgatan in på och runt hörnet Hamngatan.

Till vänster om Hotellet, idag finns här ett växlingskontor, låg Hotellcentralen som då ägdes av fotografen Nodeman från Helsingborg

500 år senare har staden vuxit. Handeln blomstrar och Malmö behöver ett ståndsmässigt hotell. På samma strategiska läge byggdes det nya hotellet. Året är 1862 och skönheten fick namnet Hotel Svea. Några decennier senare kom nästa namnbyte. Det var dåvarande källarmästare Horn som blygsamt lät döpa hotellet efter sig själv.

1902 fick hotellet sitt nuvarande namn - Savoy. En berest hotellgäst menade att hotellet var väl i klass med Londons namne.

Till Baltiska utställningen 1914 byggdes hotellets magnifika matsal och festvåning. Berömdheter har genom åren färgat och berikat hotellets historia. Däribland Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman som båda hade stambord i matsalen.

Caféet vid gathörnan hade öppnat några månader tidigare och snabbt blivit populärt. Dagens moderna Elite Hotell Savoy. Många stora personligheter har bott här genom tiderna och på så sätt varit med och skrivit Elite Hotel Savoys glansfulla historia.

Historik: Nedanför Hotell Savoy Rundan, bilden från 1953. Säkert har många barn och vuxna tagit en tur med dessa båtar, nog minns vi väl fotografen ståendes i fören hos kaptenen som var med och tog bl.a. skolfoton när vi var på tur med skolan, Rörsjöskolan, Malmö. Rundtursbåten Rundan startade efter kriget 1947. Då fanns det sex [6] kanalbåtar, idag har vi två [2] kvar. De flesta av husen/byggnaderna står än idag kvar. Dagens glasskiosk och på bilden från 1953 är densamma, tur att något får stå kvar.

En betydligt moderna bild av turen genom bl.a. Pildammarna 2002.

Annat var det förr eller!!!!!!

Linje 3 passerar ett antal Hotell på Norra Vallgatan.

Nog känner vi igen Savoy över bron.

På andra sidan hörnan mitt emot Hotell Horn [Hotell Savoy] låg även där en uteservering utmed Norra Vallgatan i Trygghuset. På den tiden gick det säkert bra med så lite biltrafik men det är nog inte att rekommendera idag.

Jodå, Frick& Fricks, Försäkringar Norra Vallgatan betydligt tidigare.

Tillbaka.