Nog kommer Du väl ihåg, Ribban, Malmö.

En sommardag i Juli 1949.
Glass var och är ett sommartecken, det vi alla, med solstrålar från en molnfri himmel och solstrålar som tränger igenom ett och annat moln.
Här kommer glassgubben från Ge-Ge som en skänk från ovan.

 

Historian om Ribergsborg, i folkmun kallad "Ribban".

Lite om själva badstranden Ribersborg, denna berömda badstrand har inte funnits i mer än lite drygt 80 år.
Det var villaägarna vid Limhamnsvägen som på 1920-talet såg till att något blev gjort åt de illaluktande stranden som dess utom bestod av en grund, stenig strand.
Det första beviset på att något hände var att den idag berömda och välbesökta strandpromenaden, den vi idag kallar för Öresundsparken stor klar 1924

Sedan började det att hända saker, stranden började fyllas ut med sand fån Lommabukten och när sedan strandbadet invigdes året 1926 blev det genast en succé.Badsugna gäster stod i kö, då som nu.
Dock var det då bara de rika med egen brygga som tordes och kunde ta sig ett dopp. Efter hand växte detta än idag fina badstråk ut mot Sibbarp i början på 1950-talet, med sand från Falsterbo och Köge bukt, och för att få till det badvänliga djupet anlades även denna badplats med utfyllnadsmassor från Kalkbrottet, Limhamn. En eloge till de drivande krafterna bakom denna strand.

 

Här har man legat mången gång, medhavd fika,sen var det bara till att sola.

Kallbadhuset, Ribersborg, Malmö.

För de som vill avnjuta detta året runt kan man som många ta sig till kallbadhuset som nyligen har genomgått en rejäl ansiktslyftning år 2004.

Passa samtidigt på att bese denna stårliga fastihets som förhoppningsvis ännu stoltserar på Ribersgborgsgatan, Malmö.

Historik
I juni 1898 invigdes Malmös nya kallbadhus vid Ribersborg.
Initiativtagare och drivande kraft var käppfabrikör Richter, som köpt byggnadsmaterialet från det gamla kallbadhuset vid inloppet till Nyhamnen.
På grund av en hamnutbyggnad kunde Richter ropa in det gamla badet på auktion.
Ribersborgs Kallbadhus har fått sitt namn efter stadsdelen Ribersborg.
1902 svepte den sk julstormen in över Västsverige och förstörde badet.
I samband med återuppbyggnaden gjordes vissa förändringar i den yttre gestaltningen. Bland annat uppfördes det tidigare planerade hopptornet på herrsidan med en underbar utsikt över sundet och in till damavdelningen.

1914 invigdes "Malmö Simstadion", som Ribersborgs Kallbadhus döptes till i samband med Baltiska Spelen i simning och vattenpolo.
Under 30-talet blev det modernt med nakenbad och ett insynsskydd byggdes mellan herr- och damsidan.
När andra världskriget bröt ut användes delar av det populära badet för militära ändamål.

1962 uppfördes den första vedeldade bastun.
1964 togs herrsidans hopptorn bort och bassängen grundades med sand. Under 60-talet gick verksamheten allt sämre.1966 förvärvade Malmö Stad anläggningen samt tog över driften, varpå Malmö Saltsjöbad AB gick i likvidation 1969.
1973 försågs badet med vattenklosetter och duschar.
1988 fick kallbadhuset omfattande skador efter en vårstorm. Det föreslogs att badet skulle rivas och flyttas närmare centrum, vilket utlöste en folkstorm, som medförde att badet kunde bevaras på sin ursprungliga plats.
1993 överlät Malmö kommun driften av anläggningen på AB Ribersborgs Saltsjöbad. 1993/94 kompletterades damsidan med en bastu, samtidigt utökades också omklädningsrum och duschutrymme.1995 den 14 Augusti beslöts att kallbadhuset skulle förklaras som byggnadsminne.
2001 den 3 februari förstördes hela herrsidans bad- och bastuavdelning i en brand
2002 den 9 juni öppnades dam- och herrsidans bastuavdelningar efter renovering och återuppbyggnad.

Tillbaka