Frans Suells "Möllegård"
Huset på Barkgatan 15 – Norra Parkgatan, Malmö byggt 1796 restaurerat 1970, benämns i böcker som Lugnet i Malmö och/eller Möllevångsgården. Huset byggdes av Frans Suell och dennes hustru Anna Caisa af Trolle år 1796. Enligt materialet ska det då även ha gjorts en husplatta som satt ovanför huvudentrén. Denna finns ej kvar idag. Historia om detta hus går att här har det funnits "Änglamakerskor" till långt in på 1900-talet.
Änglamakerskor. Änglamakerskor var kvinnor som mot betalning tog emot
spädbarn för vård, men som snart vårdade ihjäl dom, dvs. gjorde änglar av dom.
Du kan läsa om detta i "Ditte människobarn" av Martin Andersen-Nexö.
Det är en fasansfull läsning. Frans Suells
"Möllegård"
Anna Catharina [Caisa] Suell 1753 - 1831
Änglamakerskor.
Historia: Under 1700 och 1800-talet samt långt in på 1900-talet förekom detta makabra yrke, bara under 1700-talet halshöggs hundratals svenskor för att ha dödat sina barn. Morden på barnen blir ett samhällsproblem och 1778 ger man kvinnorna rätt att föda anonymt för att för att minska dödandet. [Innan var man tvungen att meddela byns präst.] Detta nya utnyttjar dom rika och låter kvinnorna föda i hemlighet för att sedan lämnat barnet till just en så kallad "änglamakerska" som fick betalt för att missköta barnet så att det dör. I denna makabra inrättning eller annan sådan hamnade Nils Poppe. Mamman betalade en mindre summa till en "änglamakerska" för att bli av med honom. Men babyn Nils var en seg krabat och överlevde dieten på öl och lite bröd.
Och när grovarbetaren Anders Jönsson en dag kom förbi för att leta ett fosterbarn grep Nils tag i hans byxor. Nils såldes vidare för fyrtio kronor och kom nu i bättre händer. |
Fattigt hade Jönsson det. Men de var snälla. som sig alla bör vara - och politiskt intresserade. De ville att pågen skulle bli politiker och göra något åt det eländiga samhället.
Han hette från början egentligen Nils Einar Jönsson och började sin yrkesverksamma bana vid Skånska Cementgjuteriet i Malmö. Via Svalövs folkhögskola kom han in på teaterns område och debuterade 1930 på Hippodromteatern i Malmö. Medverkade i ett stort antal filmer under åren 1937-63 - bl.a. med rollfiguren Sten Stensson Steen, som var hemmahörande i Eslöv. 1966 gjorde han sin debut på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg med pjäsen "En enkel man". På Fredriksdal blev han kvar ända till 1993 när han (85 år gammal) sa tack och farväl till publiken med lustspelet "Bröderna Östermans huskors" . De flesta av uppsättningarna på Fredriksdal har filmats direkt på platsen och visats i TV, traditionsenligt på trettondagsafton. Poppe, Nils, skådespelare och teaterdirektör, född i Malmö 1908. |