OK Centralgarage, Malmö Baltzargatan.

Känner Du igen Dig?

OK Centralgaraget, Baltzargatan ännu en byggnad som kommer att falla för dessa käftiga skopor och dess käftiga beslutsfattare. Fastigheten är som de flesta vet uppförda i två [2] delar 1929 resp 1939.
Som sig bör på just denna anläggning, sedan många år tillbaka fanns detta även på andra bensinmackar, just det, det var den fina service och just den fina servicen den kunde fick man på centralgaraget, m.a.o. en förstklassig service på denna mack. Bilden från 1986 och lägg märke till bensinpriset kr 4.49 de du.
Om man nu inte kan bevara just själva byggnaden så hoppas jag att man i alla fall uppsätter ett monument eller minnesmärken som just pekar på bilismens intåg i Sverige.
 

 Denna bild känner du säkert igen.
Huset till höger om låg länge kvar, men som du säkert vet revs även detta precis som hela
Centralgaraget.

Baltzargatan i riktning mot Södergatan cirka år 1900.

Historia Baltzargatan: En gata med många namn som så många andra, Önder Ollsz strede 1475. Per Jydes Strede 1589, Helmickes Boder 1596 samt Hans Krutmeijers strede1625. " Baltzars Boder" var från början namnet på en rad små hus som låg ut med gatans norra del. En Baltzar Bagare bodde 1692 - 1705 i en gård i den norra delen mellan Södergatan och Kalendegatan. Denne person har gett gatan sitt namn. År 1908 förlängde man Baltzargatan i öster och genom Timmermansgatan.

Baltzargatan, Malmö tidigt 1900-tal.

Södra sidan av Baltzarsgatan fotograferad från Kalendegatan i mitten av 1950-talet. På andra sidan Djäknegatan, längst till vänster i bilden, syns Centralgaraget som är det enda hus som fortfarande finns kvar.

Samma motiv Hotell Arkaden på plats, över Djäknegatan fortfarande OK, Centralgaraget.

Så här ser det ut just nu 2001, sanering av marken som senare ska bebyggas denna gång något i stil med tidigare utseende tänkt med butiker i gatuplan samt lägenheter ovanpå.

 

Tillbaka.