Handelsstråk och "glidargata"
Av Bo Olsson

Södra Förstadsgatan mellan Triangeln och Drottninggatan i början av 1960-talet. Till höger efter envåningshuset ligger Malmströms herrekipering. Det var bröderna Ture och Nils Malmström som startade verksamheten 1915. På väg mot Triangeln kommer buss nummer 13, den härliga bulliga Volvo VKm-8. Den började gå i trafik i slutet av 1950-talet och byggdes sedan om för att gå i högertrafik. Bakom Malmströmhuset skymtar biografen Rio. Längre ner finner vid sedan Victoriabigrafen/ idag 2001 teatern Foto: Åke Jörleby

Då 1960.

MALMÖ. Södra Förstadsgatan har länge varit ett huvudstråk i Malmö. Här gled dom fram dom brylcremesglänsande raggare i sina skinande amerikanare på sina evighetsrundor som aldrig tycktes ta slut. På lördagskvällarna gled bilarna sakta längs Södra Förstadsgatan från Triangeln bort mot Drottninggatan där turen fortsatte till höger mot Kaptensgatan. Bilarna glänste i ögonfallande hos den kvinnliga publiken som sin vana trogen själva samlats för att delta i detta harmlösa men charmfulla tilltag och inifrån bilarna hördes stoj och glam. För en liten påg 15 år var det både spännande och samtidigt lite skrämmande. Kommer själv ihåg det där med brylcreme i håret, då var det samtidigt inne med en frisyr "korkskruven" kallad. Då var man populär hos tjejerna.
I mitten av 60-talet gled jag själv fram längs gatan på min egen stolthet; en för 300 kronor inköpt begagnad moped av okänt märke.
Ljuddämparen var inte i bästa skick och plötsligt steg en polisman ut mitt i gatan och stoppade mig. Jag fick genast stänga av motorn och moloken bege mig till fots hemåt med en böteslapp och ett avgivet löfte om att genast fixa ljuddämparen.
I dag önskar jag och med mig många andra att den sortens polis vill vi ha tillbaka de kunde åtminstone dyka upp någon gång på Malmös gator framför allt våra promenadstråk där det verkligen syndas i det mesta.
Södra Förstadsgatan var framför allt platsen/stället i stan/huvudstråket man begav sig när det skulle handlas kläder. Här fanns många modeaffärer och på lördagarna sprang folk in och ut ur Ohlsons, Malmströms, Bermans och Casons på jakt efter det senaste, själv var jag inte direkt innehavare av en stor plånbok kanske men en välfylld sådan var aldrig fel inte om man befanns sig på stråket.
Många av husen längs den östra sidan av gatan mellan Triangeln och Storgatan revs när totalsaneringen av Lugnet spred sig ut över omgivningarna.

Södra Förstadsgatan har varit gågata sedan december 1990. Malmströms herrekipering ligger kvar på samma adress och det var 1964 som man tog det nya huset i besittning. Alla hus i kvarteret mellan Södra Långgatan och Kasinogatan är rivna och även huset där Rio tidigare låg är borta.

Foto: Mark Hanlon

Nu. 2001. Gågatan. Hur det ser ut på platsen idag vet vi alla, ett ännu större stråk med ett ännu större antal butiker av det mest skiftande utbud och innehåll. Detta kopplat till dagens modefluga, uteserveringar utmed stråket, ta en öl eller varför inte avnjuta en kopp espresso. Det mest anmärkningsvärde är nog ändå att tänka på att just på Södra Förstadsgatan har en gång i tiden varit platsen för den gata som innehållit flest biografen under ett antal år, idag finns inte ett enda biopalats kvar.

Tillbaka.