Limhamn, Kalkbrottsgatan

Missionshuset, Kalkbrottsgatan, Limhamn.

 Regina - Teatern, Limhamn. Annons införd hösten år 1915.

Idag storslaget premiärprogram: Teddys Vårtripp, lustspel i två akter, Extranummer: Från Siljan till bottenhafvet, Den yngsta eller flickan utan talang. Teatern öppnas hvard. Kl 7 och söndagar kl 5 e.m.

Annons från året 1920

Historia: År 1915 samma år som Limhamn inkorporerades med Malmö, bytte biografen namn till just Regina, Regina levde sitt eget liv gav sig aldrig in i kampen med de stora aktörerna, han körde man filmer som precis försvunnit från de störe biografen samt mycket repriser.

År 1944 bytte Regina namn till Rex och ingick nu i Europa Films, direkt stor var den inte som mest kunde man ta in 200 besökare samt att den var ganska så omodern varför man började att planer för ett nybygge, med detta nybygge i åtanke visades därför sista filmen April 10 1949.

Dagen efter invigdes den "Nya Rex" på, Linnegatan. Efter denna flytt från det gamla missionshuset kom det att fungera som ett under ett antal år att fungera dom ett större magasin, men blev även med åren en uppskattad festlokal, i folkmun kallad " Gamla Rex".

Sedan en bit in på 90-talet revs Regina - Rex.

 

Biograf Centrum.  Limhamns andra biograf känner vi igen. Järnvägsgatan 28, Limhamn. Den öppnade i slutet av året 1915 i möbelhandlaren Sigurd Nilssons regi..

Historia: Inhyste 214 platser. På den tiden kunde man bygga/inredning vad sägs om, ljusgröna väggar med upplysta stuckaturnicher. Välvt tak med stuckaturring i mitten, i sin tur omgiven av mängder av glödlampor. Ridån i vinröd sammet, tyvärr en mycket liten foajé med endast en träsoffa och någon pinnastol. 1942 renoverades Centrum, som då ingick i biografkungen Kocks bolag Biograf AB. Biografen fick här en ny entré samt att man utvidgade foajén så att man fick plats till den väntande publiken. När SF senare tog över Malmö Biograf AB följde Centrum med, den kom främst att användas som reprisbiograf fram till Juni 4 1972, då visade man den sista filmen i just SF:s regi" Lagens våldsamma män". Från Centrum till Kino som nyöppnade den 25 Augusti, för driften stod Filmarkivet i Malmö och Folkets bio där avsikten var att varva bra repriser med kvalitetsfilmer,

Kino var dock bara i drift fram till 27 April 1979 där avslutningsfilmen tragiskt nog var" sista natten med gänget". Bion öppnade igen den 2 April år 1980 under namnet "Centrum" nyrenoverad och fin av den nye ägaren Jan Wettergren. Jan Wettergren var förresten förste att lansera en familjebiljett för 95:- vilket gjorde konkurrenterna väldigt upprörda. Fram till 6 Februari 1983 stod Wettergren emot, men video hade fått ett allt för stort fäste på marknaden. Överlevnaden under all dessa år får väl ses som ett bra koncept, ett koncept som gick ut på att se till att fylla alla platser vid matinéerna.

En av Centrums första annonser införd september år 1915

"Guldfebern"

Historia: Namnet Limhamn, har påträffats omnämnd redan år 1852. Av "lim" ett i äldre språkbruk förekommande binamn på kalk = lim och (troligen)"hamn"

Åter till spårvagnarna i Limhamn Här

 tillbaka.