Tomtemors Julrecept |
|
Alla vet nog hur härligt det brukar dofta från köket dagarna före jul. |
|
Tomtemors recept |
||
Pepparkakor 850 gr socker Gör så här: |
Chokladtryffel 100 gr mörk blockchoklad Gör så här: |
Tomtemors recept |
||
Chokladkola 3 dl socker Gör så här: 2. Häll upp allt i en
liten smord långpanna och skär den i lagom bitar när den kallnat. |
Ischoklad 200 gr mörk blockchoklad Gör så här: 2. Strö lite hackade nötter
(eller mandel) i botten på små veckade metallformar. |
Tomtemors recept |
||
Tomteglögg 1och 1/2 liter svart
vinbärsjuice Gör så här: 2. Lägg i russinen och
hetta upp glöggen. Vid servering: |
Glögg från 1840 1 flaska rödvin Gör så här: 2. Sila
ifrån kryddorna. |
Pepparkakshus
Pepparkakor är några av våra äldsta bakverk.
De omtalas redan på 1300-talet.
Ännu på 1700-talet gjorde de skäl för sitt namn, eftersom de smaksattes med
bland annat peppar.
Kryddstyrkan gjorde att de även ansågs ha medicinsk effekt.
Det finns ett talesätt att man bli snäll av pepparkakor.
Traditionen att göra pepparkakshus kommer från Tyskland och har spritt sig över
hela världen.
Engelsk Julkaka En kaka som man inte så ofta får sig till men
som jag starkt kan rekommendera. Dessutom blir förhoppningsvis resultatet en
saftig och hållbar kaka som kan förvaras länge.Recept:200 gram matfett, 21/2 dl
Brun farin, 3 ägg,1/2 dl apelsinmarmelad, 1 dl korinter, 1 ask syltade
apelsinskal ca :65 gram, 1 dl hackade valnötrskärnor, 4 dl vetemjöl, 1 tsk
bakpulver. Tillagning: Sätt ugnen på 150 grader. Börja därefter med att röra
smöret och farinet flufigt.Tillsätt sedan äggen ett i sänder och blanda
ordentligt. Blanda därefter i apelsinmarmeladen,korinterna,apelsinskalen och
valnötskärnorna.Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner i smeten. Smörj
sedan en form och glöm inte att bröa densamma Ca:11/2liter. Bredd ut smeten och
grädda i nedre delen av ugnne i ca :1 timme 45 minuter.
Dela gärna med dig av både recept och resultat
Glöggpastejer En
något annorlunda och god pastej att bjuda på direkt till glöggen eller till
julkaffet. Mördeg: 3 dl vetemjöl, 150gram
smör, 1 ägg, 1/2 dl Florasocker, aluminiumformar. Fyllning: 100gram mandelmassa, 50gram smör,1 ägg, 1/2
dl brun farin, 1 msk vetemjöl, 2 krm bakpulver, 1/2 dl filmjölk. 1/2 dl russin,
1/2dl apelsinskal,1/2 dl hackade nötkärnor, 1 tsk pepparkakskryddor. Garnering: 3 msk nötspån, 2 msk florsocker. Tillagning: Hacka samman vetemjölet, smöret och florsockret
till en deg. Rulla ihop den och lägg kallt i plastfolie i ett par timmar. Sätt
ugnen på 175 grader, skär sedan degen i ca 20 bitar i lika storlek och tryck ut
dessa i formarna. Grädda i ca 4 minuter mitt i ugnen.Riv mandelmassan på
rivjärn elelr i matberedare. Blanda i det rumsvarma smöret. Rör därefter i
ägget och resten av ingredienserna och se till att blanda detta väl. Klicka
sedan ut fyllningen i skalen. Strö över mandelspånen ocg grädda mitt i ugn i ca
30 minuter. Låt detta sedan svalna på galler och precis före servering strö på
florsockret.
Receptet
för ca 20 st.