Tomtemors Julrecept

 

Alla vet nog hur härligt det brukar dofta från köket dagarna före jul.
Skinka, bröd , lutfisk m.m. Bröd ska bakas, pepparkakor, kola, knäck och mycket annat. Den traditionella julmaten består bland annat av: skinka, risgrynsgröt, sill i olika former, Janssons frestelse, syltor, vörtbröd, ris a`la Malta, prinskorv, köttbullar, rödkål, brunkål och mycket annat.
Vi äter även fikon, dadlar, nötter och annat julgodis.
Enligt en gammal sed måste man rimma till risgrynsgröten och den som får mandeln blir först gift.
Tomtemor har här några recept som kan vara värda att prova.

 

 

Tomtemors recept

Pepparkakor

850 gr socker
11/2 dl sirap
3 dl vatten
525 gr smör
ca 2 kg vetemjöl
1/2 msk kanel
2 msk ingefära
1 tsk nejlikor
3 rivna pomeransskal
1 msk bikarbonat
1 dl konjak

 

Gör så här:
Koka upp socker, sirap och vatten. Rör därefter ner kryddorna och den i konjaken lösta bikarbonaten.
När blandningen svalnat tillsätts mjölet och degen ska sedan stå svalt över natten.
Kavlas därefter ut till ca 4 mm tjocklek och ta ut bitar med pepparkaksformer.
Gräddas i 175 grader i ca 15 minuter
.

Chokladtryffel
ca 20 st.

100 gr mörk blockchoklad
1 mck vispgrädde
1 äggula
1 msk rom
garnering:
kakaopulver

 

Gör så här:
1. Blockchokladen smältes över ett varmt vattenbad.
Rör därefter ner äggula, grädde och rom.
Låt sedan smeten svalna tills det går att rulla kulor av den.
2. Rulla små kulor och doppa dem i kakao.
Förvaras kallt.

 

Tomtemors recept

 

Chokladkola

3 dl socker
3/4 dl sirap (ljus)
3/4 dl farinsocker
1 msk smör 
3/4 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:
1.Blanda allt i en kastrull.
Koka sedan under omrörning tills massan är lagom seg.
(Prova genom att droppa lite i kallt vatten. När den går att rulla till en kula är den färdig.)

2. Häll upp allt i en liten smord långpanna och skär den i lagom bitar när den kallnat.
Linda in bitarna i smörpapp
er.

 

Ischoklad
ca 50 st.

200 gr mörk blockchoklad
75 gr smör
2 påsar hackade nötter (ev. mandel
)

Gör så här:
1. Blockchokladen smältes över ett varmt vattenbad.
Tillsätt smöret och rör om tills smeten är jämn.

2. Strö lite hackade nötter (eller mandel) i botten på små veckade metallformar.
Häll i smeten och avsluta med nötter (eller mandel) på toppen.
Förvaras kallt.

 

Tomtemors recept

Tomteglögg 1och 1/2 liter svart vinbärsjuice
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
1 burk mandarinklyftor (ca 300 gr)
1 dl russin
Ev. strösocker

Gör så här:
1.Häll juicen och spadet från mandarinklyftorna i en kastrull.
Lägg kanelstänger och kryddnejlikor i en påse av gles väv som läggs ner i kastrullen
.

2. Lägg i russinen och hetta upp glöggen.
Smaka av och tillsätt ev. socker
.

Vid servering:
Tag ur tygpåsen och tillsätt mandarinklyftorna.

Glögg från 1840 1 flaska rödvin
1 dl eau-de-vie
20 kryddnejlikor
5 kanelstänger
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 bit ingefära
1 pomeransskal
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Bryt kanelstängerna i mindre bitar och lägg alla kryddorna i en burk.
Slå över spriten och låt det stå och dra i minst ett dygn.

2. Sila ifrån kryddorna.
Värm spriten försiktigt tillsammans med vinet ,sockret och vaniljsockret (i en kastrull.)
Serveras med nötter, mandel och ru
ssin.

 

 

 

Pepparkakshus

Pepparkakor är några av våra äldsta bakverk.
De omtalas redan på 1300-talet.
Ännu på 1700-talet gjorde de skäl för sitt namn, eftersom de smaksattes med bland annat peppar.
Kryddstyrkan gjorde  att de även ansågs ha medicinsk effekt. 
Det finns ett talesätt att man bli snäll av pepparkakor.
Traditionen att göra pepparkakshus kommer från Tyskland och har spritt sig över hela världen.

 

Engelsk Julkaka En kaka som man inte så ofta får sig till men som jag starkt kan rekommendera. Dessutom blir förhoppningsvis resultatet en saftig och hållbar kaka som kan förvaras länge.Recept:200 gram matfett, 21/2 dl Brun farin, 3 ägg,1/2 dl apelsinmarmelad, 1 dl korinter, 1 ask syltade apelsinskal ca :65 gram, 1 dl hackade valnötrskärnor, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver. Tillagning: Sätt ugnen på 150 grader. Börja därefter med att röra smöret och farinet flufigt.Tillsätt sedan äggen ett i sänder och blanda ordentligt. Blanda därefter i apelsinmarmeladen,korinterna,apelsinskalen och valnötskärnorna.Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner i smeten. Smörj sedan en form och glöm inte att bröa densamma Ca:11/2liter. Bredd ut smeten och grädda i nedre delen av ugnne i ca :1 timme 45 minuter.

Dela gärna med dig av både recept och resultat

 

Glöggpastejer En något annorlunda och god pastej att bjuda på direkt till glöggen eller till julkaffet. Mördeg: 3 dl vetemjöl, 150gram smör, 1 ägg, 1/2 dl Florasocker, aluminiumformar. Fyllning: 100gram mandelmassa, 50gram smör,1 ägg, 1/2 dl brun farin, 1 msk vetemjöl, 2 krm bakpulver, 1/2 dl filmjölk. 1/2 dl russin, 1/2dl apelsinskal,1/2 dl hackade nötkärnor, 1 tsk pepparkakskryddor. Garnering: 3 msk nötspån, 2 msk florsocker. Tillagning: Hacka samman vetemjölet, smöret och florsockret till en deg. Rulla ihop den och lägg kallt i plastfolie i ett par timmar. Sätt ugnen på 175 grader, skär sedan degen i ca 20 bitar i lika storlek och tryck ut dessa i formarna. Grädda i ca 4 minuter mitt i ugnen.Riv mandelmassan på rivjärn elelr i matberedare. Blanda i det rumsvarma smöret. Rör därefter i ägget och resten av ingredienserna och se till att blanda detta väl. Klicka sedan ut fyllningen i skalen. Strö över mandelspånen ocg grädda mitt i ugn i ca 30 minuter. Låt detta sedan svalna på galler och precis före servering strö på florsockret.

Receptet för ca 20 st.

 

tillbaka