Julottan typiskt svensk.

Finns där något mer typiskt svenskt än just den svenska julottan med anor tillbaka till 500-talet.Långt före gryningen gör man sig redo för färden till kyrkan. I gamla tider började Julottan ofta kl 4 på morgonen. Numera är det vanligt förlagt till ett par timmar senare. Men nattmörkret står ännu tungt och tätt, och somliga känner sig förmodligen lite sömniga på vägen mot kyrkan. På vägen till kyrkan och Julottan färdades man för i tiden i slädar med tända bloss och klingande bjällror. I staden sker färden i nutid i klart moderna hästkrafter men stämningen kring Julottan betsår men på landsbygden försöker man återuppliva gamla seder och bruk varför man mycket väl får se slädar, tända bloss samt höra bjällror spela. I många trakter är det sed att man sätter tända ljus i fönstren denna morgon. En person fick stanna hemma på gården och passa på dessa brinnande ljus. Väl framme möts man av en kyrka fylld av folk som sökt sig hit för att uppleva den stämning som är säregen för Juldagsmorgonen. Ingen annan gudstjänst kan likna denna. Ingen annan kan så förknippas med traditioner och associationer. Detta är en typiskt svensk Jultradition.

Förväntan.

Vad är det man förväntar sig av ett kyrkobesök? Möjligheten till en upplevelse av ljusets gudstjänst i just nattmörkret, medan man väntar på gryningens övergång till den nya dagen. De gamla sångtexterna som aldrig blir slitna psalmsångerna som kanske är det mest bärande i just traditionerna kring Julottan. Sedvänjan att hålla gudstjänst natten före juldagen är gammal. Efterhand som julhögtiden blev alltmer firad, utvecklade sig också julens gudstjänstprogram. Efter Julottan skulle det senare hållas högmässa. Gudstjänsterna kunde ibland bli upp till flera timmar långa, varför det därför för i tiden inte var så underligt att man hade kappkörning hem för att komma hem till det väntande julbordet och fortsatt julfirande.

 

Slutord.

Man kunde ha väntat sig att folks bekvämlighet hade besegrat traditionernas makt. Naturligtvis är det så på många håll. Men i stora kretsar av vårt folk är det naturligt och angeläget att man ska komma till Julottan. I denna tid där allt tycks förändras i rasande takt, vilken inget kan stoppa, så behövs verkligen behövs verkligen en stund till att sitta ner stanna upp och tänka till.

 

Tillbaka här