Julljus & ljusstöpning
Sedan urminnes tid har
ljusstöpningen hört till julförberedelserna. Ljusen skulle stöpas den första
veckan i december. De lyste upp stugan vid den stora festen under årets
mörkaste tid.
Här
kommer ett antal tips om hur du kan göra dina egna juleljus, skapa dina egna
former precis som du vill ha dem.
Bivax Ljus.
Ser proffsigt ut, men är
enkelt att göra eftersom det finns färdiga paket med både bivaxljus och vekar
att köpa. Du lägger bara veken längs ena sidan av vaxkakan och rullar till ett
ljus. Ganska försiktigt, men hårt och bestämt. Eftersom vaxkakorna är tunna är
de lätta att forma. Om du vill kan du dela vaxplattorna på olika sätt och skapa
olika former på ljusen. Och vill du verkligen stå ut kan du skaffa färgade
vaxkakor.
Gjuta ljus
Med gjutmassa är
det bara din fantasi som sätter gränser för hur ett ljus kan se ut. Du kan
naturligtvis gjuta i burkar, glas och andra förpackningar, men du kan säkert
komma på mer originella gjutformar för just dina ljus. Tänk bara på att formen
måsta tåla värmen från den smälta ljusmassan. Förbered vekarna genom att klippa
dem i lagom långa bitar. Bind sedan fast en tyngd - exempelvis en liten mutter
eller bricka - i ena änden och knyt fast den andra änden runt en tändsticka
eller annan pinne som räcker tvärs över din gjutform. Se till att veken är
precis så lång att tyngden hänger fritt alldeles ovanför botten i gjutformen.
Lägg stickan över gjutformen så att ljusveken hamnar i mitten. Häll sedan
gjutmassan i en större plåtburk som du ställer i en kastrull med vatten som du kokar
upp. När all ljusmassa har smält häller du sakta ner den flytande massan i gjutformen. Tänk på att massan ska stelna
helt innan du klipper av veken från stickan.
OBS. Gjutmassan ska alltid smältas i vattenbad annars kan den bli överhettad och fatta eld. Häll aldrig vatten på brinnande gjutmassa utan kväv elden med t ex ett kastrullock.
Stöp
ett grenljus
Att stöpa ett grenljus är
precis som att stöpa ett vanligt ljus, men resultatet är så mycket roligare.
Börja med att göra knyta ihop veken enligt bilden. Du knyter fast alla
"grenarna" i en pinne upptill och knyter fast en tyngd nertill. Hur
brett du kan göra ljuset beror på hur stor behållare du har att smälta
ljusmassan i. (Tänk på att alltid smälta ljusmassan i vattenbad). Sedan doppar
du bara veken i flytande ljusmassa så många gånger som behövs för att ljuset
ska bli lagom tjockt. När du är klar och massan stelnat klipper du loss ljuset
vid knutarna.
För julbordet skulle det vara grenljus. Mindre ljus för varje familjemedlem.Speciella ljus för tiggare.
Till julbordet gjordes ett
särskilt stort ljus, "julljuset" kallat. Det brann hela natten.
Klockan tolv, vid Jesu födelsetimme, skulle lågan dela sig i två lågor. På
julmorgonen brann det ljus i alla fönster för att hålla de onda andemakterna
borta. Människan har alltid velat leva nära elden och ljuset. När så sol och
måne inte längre räckte till för att ge ljus återstod bara möjligheten att tillverka
ljus. De äldsta ljusen gjordes a växtfibrer indränkta med fett, vax eller
harts. På 300-talet började vaxljusen komma i bruk. Talgljusen kom inte i bruk
förrän omkring 1100-talet. Från 1800-talet blev stearin och paraffin de mera
dominerande.
Hela ljusstöpningen var en enda stor ceremoni där familjen samlades runt
träkärlet som då var fyllt med smält talg och stearin. Här tog man till vissa
mystiska formler som lästes över talgdanken innan man började doppa ned vekarna
av blån - eller bomullsgarn i talgen eller stearinet. Då talglagret på danken
stelnat, upprepades doppningen om och om igen, tills ljuset fått lämplig
tjocklek. På detta sätt fick ljusen en vacker spolform. De stöpta ljusen hade
även en annan funktion inte bara att sprida ljus under helgen, de fungerade
även som gåvor till fattiga och arma människor.
Fortsättning följer, tryck HÄR.