Beritta Gurrisgatan, Malmö.

Vem ligger bakom detta gatunamn, vem var Beritta Gurris?

Till att börja med är detta namnet på en kvinna, namnet Beritta eller Beritte ligger några hundra år tillbaka i tiden, närmare bestämt slutet av 1500-talet och första delen av 1600-talet. Hon är en av de få kvinnor som fått en gata uppkallad efter sig nämligen Beritta Gurrisgatan i Malmö, Fridhem.

Historia: Som flicka hette hon Birgitta Bartholomeidotter. Hon kom med sin man Gurris Boldicke till Malmö från Tyskland 1579. Hennes make, som var köpman och rådman, byggde upp en betydande handelsverksamhet och blev snart en förmögen man. När maken dog 1596 övertog änkan Beritta Gurris, verksamheten och blev känd som en mycket kraftfull och energisk kvinna. 1601 omnämns hon som en av grundarna till Islandcompaniet som drev handel just med Island.

Väster om staden, på Beritta Gurrislyckan bedrev hon sina odlingar som bestod av humle och spannmål, det var långt innan Fridhem började bebyggas med villor som jorden här var odlingsmark för bland annat spannmål, humle och tobak. Då kallades området för Grönvången finns namngivit på karta från 1697 och som då tillhörde Malmö Stad, idag heter detta område Grönvångsgatan sedan 1927 och är en tvärgatan till Limhamnsvägen. Beritta Gurris lär ha donerat sin "lycka" till Malmö Hospital, Beritta Gurris gick bort 1646, tvåhundrafemtio år senare närmare bestämt 1911 delades Beritta Gurrislyckan upp i 31 villatomter. Själva Beritta Gurrisgatan sträcker sig mellan Marietorps Allé och Ribersborgsgatan.

 

Tillbaka.