Båtar var också något som Stig ibland höll på med, vad jag vet så var det framför allt en båt Stella Polaris tror jag den hette, något slag av lyxbåt på den tiden. Nedan till höger ser vi vår blivande kock efter en gedigen och väl genomförd utbildning på Värnhemsskolan, Kungsgatan, Malmö.

 

 

Vem skulle inte vilja fira semester på denna båt.

 Nedan följer lite historira om lyxkryssaren som slutade som vrak.

Det berömda kryssningsfartyget M/S Stella Polaris byggdes 1927 på Götaverken i Göteborg för Det Bergenske Damskipsselskap i Norge, ett superbt kryssningssfartyg, perfekt anpassat för lite intimare resor. 200 passagerare [endast 100 vid jorden runtresor] till detta 130 besättningsmän,Motor och Segelfartyget seglade för Bergenske fram till 1940, det år tyskarna landsteg i Norge. Tyskarna övertog – rekvirerade fartyget som kom att användas som rekreaktion för tyska ubåtsbefäl. När kriget tog slut 1945 fick hon frakta krigsfångar mellan Ryssland och Norge. Hösten 1945 tog man det då bedagade fartyget till Göteborg för en total renovering. Tyskarna hade förstört en stor del av den vackra interiören-matsalen-musiksalen-samt lyxhytterna.m.m. Ett år senare 1946 efter den totala renovering var vår lyxkryssare åter i trafik för Bergenske och fortsatte med detta fram till 1951 då bokförläggaren Einar Hansen [Allhems Förlag]i Malmö köpte henne,än en gång togs hon in för att renoveras på Götaverken i Göteborg för att senare segla för Hansens Rederi Clipper Line mellan åren 1952 – 1969. Bland annat blev det till att segla i Västindien,Medelhavet där den stora delen av gästerna bestod av amerikanska passagerare för att på sommaren kryssa utmed Norges kust.
Hela tiden gällde det att vara så modern som det bara gick och trots flera renoveringar, förbättringar under åren 1954, 1965, samt 1968 räckte det inte till för våra amerikanska gäster och dess myndigheter, det visade sig att det blev omöjligt att driva henne med lönsamhet.
Hösten 1969 såldes fartyget till ett japanskt företag, som efter köpet byggde om henne till hotell. Stella Polaris förtöjdes vid byn Kisho Nishiura på Izuhalvön mitt emot berget Fiju och drevs där under namnet ” Hotell Scandinavia ” för att senare byta namn till ” Restaurant Scandinavia ” detta fram till mars 2005 då verksamheten upphörde helt. Samma år maj 2005 köptes fartyget av ett svenskt företag som hade planer på att ta henne till Stockholm för att på plats förvandla henne till hotell, men hösten september 2006 sjönk denna legendariska lyxkryssare under ett bogseringsförsök utanför Japans kust.


 

tillbaka.