kakrecept,bakrecept,Jultraditioner,20dagknut,nikolaus,historia,julmat,julrecept,julsånger,julkrubba,advent,julkort,lutfisk,julglögg,pepparkakor,julpyssel,julannandagen,julklockor,julgodis,julafton,jullekar,julbocken,tomtenissar,julgran,jultomtar,lucia,jul

 

Julkrubba

Julkrubban med anor tillbaka till 1000-talet.Det finns berättelser om ceremonier i kyrkorna som skulle göra Julberättelsen levande, julspel kallade man detta eller jultablåer och detta förekom om sagt allaredan på 1000-talet. Julen år 1223 hade man arrangerat ett Betlehem i skogen vid Greccio. Här ville man levandegöra händelserna den första julnatten för dem som tillsammans med honom skulle fira julnattsmässa. Här hade man i en grotta placerat en krubba med halm, för att göra det hela mer autentiskt lät han föra dit en oxe och en åsna. Många har menat att detta var förebilden till alla julkrubbor som senare har förekommit och med tillägg fortfarande förekommer dock i alldeles för liten utsträckning. Julkrubban är från början en romersk-katolsk sed.
Den har blivit vanlig i Sverige först i vår tid. Själv a övergången från julspel i kyrkan till uppställning av en grupp stillastående figurer skedde under medeltiden. Det uppstod emellertid en viss opposition, när man började ställa upp julkrubbor i kyrkorna. Detta skedde för första gången år 1929 då en grupp anlände från Tyskland och just denna lät man uppsätta i S:t Petri Kyrka i Malmö.


När reaktioner väl lagt sig[många Malmöbor betraktade krubban som ett katolskt påfund, ovärdigt en protestantisk kyrka] började man även på andra orter acceptera det "katolska påfundet". Många julkrubbor har en skiftande utformning, dock saknas aldrig de två djuren oxen samt åsnan. Man kan konstatera att oxen och åsnan har olika rituell status i Gamla Testamentet. Oxen är ett "rent" djur, åsnan ett "orent". Man kan därmed konstatera att det föreligger en teologisk idé i bilden av de två djuren. Detta får väl anses som en väldigt gammal tradition och spekulationer kommer säkert att fortgå in i nästa liv. Förhoppningsvis finns än idag just dessa två djur alltid finns med i våra julkrubbor. Ca 1930 infördes seden att bygga upp julkrubbor i kyrkorna. Det är också ganska vanligt att under julen ha en krubba stående i hemmet. 

Julkrubban

Julkrubbor finns i Tyskland framför allt i kyrkor och familjer med katolsk anknytning. De byggs upp under adventstiden, men Josef och Maria med barnet brukar ställas in i stallet först på julafton. De tre vise männen brukar finnas i närheten av stallet strax före den 6 januari, men de når inte fram till stallet förrän detta datum. Ofta utförs denna uppbyggnad av krubban av samma personer varje år och traditionen kan föras vidare av barnen.

Den stora blomstringstiden för krubborna var under barocken, då jesuiterna efter reformationen ville åskådliggöra den kristna tron. Därför byggde de stora och värdefulla krubbor, vilket sedan kom att sprida sig vidare till städer och byar, som alla ville ha sin egen krubba. Eftersom tillverkarna av krubborna oftast är lokala hantverkare, har de framställts som om Betlehem skulle ligga alldeles utanför den egna dörren och stora variationer i fråga om uppbyggnaden och personernas utseenden finns från trakt till trakt.

 

Tillbaka här.