kakrecept,bakrecept,Jultraditioner,20dagknut,nikolaus,historia,julmat,julrecept,julsånger,julkrubba,advent,julkort,lutfisk,julglögg,pepparkakor,julpyssel,julannandagen,julklockor,julgodis,julafton,jullekar,julbocken,tomtenissar,julgran,jultomtar,lucia,jultraditioner,jul,annandagen,

 

 

Tjugondedag Knut

Tjugondedag Knut skall julen dansas ut.

"Knut kör julen ut........" Beträffande Knut, som kör julen ut finner vi numera hans namn Januari 13, tidigare från 1600-talet var det Januari 7. Ett annat namn finns på just denna dag, ett gammalt fantasiväckande namn som "farängladagen" julänglarna far med andra ord tillbaka till himlen.

Nuförtiden kastar vi ut julgranen då, om inte den har barrat för mycket innan dess förstås.

Förr var Knuts - dagen framförallt den dag då gillen avslutades, och då blev det ofta hejdundrande fest. Regeln var den att det som fanns kvar av mat och dryck som var avsett för julen, nu skulle förtäras. Julen kördes mycket handgripligt ut i gamla tider, ibland var det husets folk ibland var det utklädda ungdomar, som gick runt med kvastar och låtsades sopa ut vad som var kvar av helgen. Det fanns många talesätt om hur man såg på att fira av julen ordentligt:

Äta ur julen - Dricka ur julen - eller - Dansa ut julen - Nu är det Knut. Nu ska julen ut!

Knut markerar som sagt, slutet på Julhögtiden. Men i kyrkans år dröjer skimret från helgen kvar under veckorna efter trettondedagen. De tillhör "julkretsen" även om sammanhanget inte är starkt markerat. Under denna tid av kyrkoåret infaller en högtidsdag, som från kyrklig synpunkt kan betraktas som julens verkliga avslut. nämligen Kyndelsmässodagen. Denna dag har ytterligare ett namn Jungfru Maria Kyrkogångsdag. Kyndelsmässodagen firas på en Söndag, antingen den februari 2 som den heter i almanackan eller på närmaste följande Söndag. Det är vanligt också i nutida kyrkoliv att man firar ljusgudstjänst på Kyndelmässodagen. Ljusen symboliserar bönen, segern över mörkrets makter men framför allt - vi skulle, genom en sådan ljusahögtid, påminna oss det sannskyldiga Ljuset, som hela världen upplyser, Guds och Marie son , Herren Jesum Christum. Ljusgudstjänst på Kyndelmässodagen innebar även att man gjorde rent hus på alla överblivna ljus.

I bondens år var just Kyndelsmässodagen betydelsefull av flera skäl. Då ansåg man att vintern nått sin höjdpunkt, och sedan kunde man räkna med en vändning - Kyndelmässodagen får en vintern annan lag, sades det. I Skåne talar man om "Kyndelsmässoknuda" som en beteckning på ett annat känt ord i tidens år en köldknäpp som kom till helgen.

 

Innehållsförteckningen och kanske skriva i min gästbok eller sända mig ett mail tryck:

HÄR.


stäng sidan efter dig. .