Gustav Adolfs Torg, Malmö

Malmö Teater i början av 1860-talet.

Malmö Teater i början av 1860-talet. Denna lilla byggnadspärla vid Gustaf Adolfs torg har längre anor än man skulle kunna tro. Huset byggdes 1809 och innehöll då både restaurang och Malmö Teater. Arkitekten var HofConducteuren Anders Sundström. Restaurangen, som kom att kallas Stadt Hamburg, hade en trädgård som gick ända ned till kanalen. Här fanns musikestrad och uteservering. Restaurangen, som kom att kallas Stadt Hamburg, hade en trädgård som gick ända ned till kanalen. Här fanns musikestrad och uteservering.

I 130 år spelades här alla de stora skådespelen. Sista föreställningen gavs 1938. Då hade Hippodromen tagit över som teaterlokal. Men redan 1944 stod den nya Stadsteatern vid Fersens väg färdig och även Hipp fick tio år senare bita i gräset. Teatersalongen som låg mot Stora Nygatan blev nu degraderad till lagerlokal åt klädvaruhuset BeKå. BeKå hade startats 1925 och kom nu, sedan teatern stängts, att ta över hela huset. 1961 revs teatersalongen trots många protester. I stället byggdes det glashus som nu ligger åt Stora Nygatan. BeKå togs 1973 över av H&M som sedan byggt om interiören, men fortfarande kan man se ett minne av teatertiden, dekorationen med lyran uppe på taket.

 

 

 

 

MALMÖ.

I november 1961 började man i Malmö riva Sveriges äldsta offentliga teater. Visserligen var Drottningholmsteatern 43 år äldre men den var från början enbart avsedd att användas av hovet.
Det är december 1961 och grävskopan äter sig in i Malmö Teater. Det blev trångt på Stora Nygatan när rivningen pågick och det är knappt 1:ans spårvagn kommer förbi. Stackars bilist som fortfarande på bild och i tid kör på vänstersidan. Julskyltningen hos BeKå pågår för fullt. Idag ligger här ett varuhus bland annat Gallerian, klockaffär, etc, etc.

Det var den 16 oktober 1809 som Malmö Teater invigdes med pompa och ståt.

Den här bilden är tagen under 1940-talet och alla bänkarna på parkett är bortplockade. Men annars är ingenting förändrat sedan stängningen. De billigaste platserna fanns längst upp på tredje raden. Här satt publiken på enkla bänkar och ibland fick man stå upp för att kunna se ordentligt. Till höger ser man de enskilda logerna och två till fanns på andra sidan salongen.

1868 och 1909 genomfördes omfattande renoveringar men sedan behöll teatern i stort sett sitt utseende fram till rivningen. Efter ombyggnaden 1868 fanns det 669 platser i salongen och några av dessa var ståplatser. En stor förändring skedde i huset vid Gustav Adolfs torg i början av 1927. Då såldes den delen av huset där Stadt Hamburg låg till Herluw Påhlsson. Restaurangen stängde senare under året och BeKå öppnade beklädnadsaffär i lokalerna.

Exteriören fotograferad under 1940-talet. Teatern låg i den vänstra delen av huset, gränsen gick vid indragningen precis till vänster om portalen.

På tal om 40-talet så ska ni veta att just Gustav Adolf Torg mera var känt som "Rivieran" med sitt Brauns Conditori. Här kunde man beskåda de rika och förmögna damerna sittandes på just Brauns efter en ihärdig shoppingrunda i då tidens eleganta butiker utmed "Rivieran" eller kanhända dessa paranta damer just avverkat ett pass i dåtidens bantningsinstitut, jo det fanns verkligen även på den tiden. "Rivieran" var då en blomsterprakt med alla dessa blomsterförsäljares uppställda vagnar och bodar.

tillbaka här

eller gå dit du kom ifrän.

tillbaka här