Lussekatten

En luciadag utan både glögg och lussekatter är ingen riktig luciadag.

Har du tänkt på att lussekatterna härstammar från en folktro under den katolska medeltiden? Man trodde nämligen att den heliga Nikolaus gick omkring och delade ut gåvor till barnen tillsammans med en djävulsfigur.

En annan historia berättar om varför lussekatterna vanligtvis formas till solkorset och smaksätts med solgul saffran. Det hade också med Lucifer själv att göra, den figuren ansågs nämligen vara ljusskygg - därför skulle lussekatterna, eller solbrödet, skrämma bort honom och locka tillbaka solen! 

Saffran kommer från det röda pistillmärket på en senblommande krokus, Crocus sativus, som odlas i Spanien. Till ett kilo saffran går det åt hela 160 000 blommor som ska plockas i gryningen innan blommorna vissnar i solen. Sen ska pistillmärkena torkas i såll och vändas över glöd.

Saffran är en krydda med gammalt ursprung. Den användes redan före vår tideräkning i Medelhavsländerna, både som krydda och medicin. Saffran skulle bland annat hjälpa mot förkylning och sömnlöshet. Romarna slösade med saffran och använde det såväl till parfym, färgning och i badvattnet. Kleopatara sägs ha använt saffran till ögonskugga.

 

Recept på Lussekatter

Det här behöver du: (cirka 30st) 175 gr smör .5 dl mjölk .1 paket, ½ gr saffran . 50 gr jäst . 1½-2 dl socker . ½ tsk salt . 13-14 dl vetemjöl . russin . Ägg till pensling

Så här gör du: Smält smör och häll i mjölken. Låt allt bli fingervarmt. Smula i jästen, lös upp saffranet i lite vatten och häll i. Rör i socker och salt. Arbeta sedan in så mycket av mjölet att degen fortfarande är hanterbar. Låt degen jäsa cirka 40 minuter i degbunke. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 30 bitar som du rullar och formar till lussekatter. Värm ugnen till 225-250 grader under den tiden lussekatterna jäser på plåten. Tryck därefter ned russinen och pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg, cirka 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

tillbaka