Julljus & ljusstöpning

Sedan urminnes tid har ljusstöpningen hört till julförberedelserna. Ljusen skulle stöpas den första veckan i december. De lyste upp stugan vid den stora festen under årets mörkaste tid.

Här kommer ett antal tips om hur du kan göra dina egna juleljus, skapa dina egna former precis som du vill ha dem.

Bivax Ljus.

Ser proffsigt ut, men är enkelt att göra eftersom det finns färdiga paket med både bivaxljus och vekar att köpa. Du lägger bara veken längs ena sidan av vaxkakan och rullar till ett ljus. Ganska försiktigt, men hårt och bestämt. Eftersom vaxkakorna är tunna är de lätta att forma. Om du vill kan du dela vaxplattorna på olika sätt och skapa olika former på ljusen. Och vill du verkligen stå ut kan du skaffa färgade vaxkakor.

Gjuta ljus

 

Med gjutmassa är det bara din fantasi som sätter gränser för hur ett ljus kan se ut. Du kan naturligtvis gjuta i burkar, glas och andra förpackningar, men du kan säkert komma på mer originella gjutformar för just dina ljus. Tänk bara på att formen måsta tåla värmen från den smälta ljusmassan. Förbered vekarna genom att klippa dem i lagom långa bitar. Bind sedan fast en tyngd - exempelvis en liten mutter eller bricka - i ena änden och knyt fast den andra änden runt en tändsticka eller annan pinne som räcker tvärs över din gjutform. Se till att veken är precis så lång att tyngden hänger fritt alldeles ovanför botten i gjutformen. Lägg stickan över gjutformen så att ljusveken hamnar i mitten. Häll sedan gjutmassan i en större plåtburk som du ställer i en kastrull med vatten som du kokar upp. När all ljusmassa har smält häller du sakta ner den flytande massan i gjutformen. Tänk på att massan ska stelna helt innan du klipper av veken från stickan.


 

OBS. Gjutmassan ska alltid smältas i vattenbad annars kan den bli överhettad och fatta eld. Häll aldrig vatten på brinnande gjutmassa utan kväv elden med t ex ett kastrullock.

Stöp ett grenljus

Att stöpa ett grenljus är precis som att stöpa ett vanligt ljus, men resultatet är så mycket roligare. Börja med att göra knyta ihop veken enligt bilden. Du knyter fast alla "grenarna" i en pinne upptill och knyter fast en tyngd nertill. Hur brett du kan göra ljuset beror på hur stor behållare du har att smälta ljusmassan i. (Tänk på att alltid smälta ljusmassan i vattenbad). Sedan doppar du bara veken i flytande ljusmassa så många gånger som behövs för att ljuset ska bli lagom tjockt. När du är klar och massan stelnat klipper du loss ljuset vid knutarna.

För julbordet skulle det vara grenljus. Mindre ljus för varje familjemedlem.Speciella ljus för tiggare.

Till julbordet gjordes ett särskilt stort ljus, "julljuset" kallat. Det brann hela natten. Klockan tolv, vid Jesu födelsetimme, skulle lågan dela sig i två lågor. På julmorgonen brann det ljus i alla fönster för att hålla de onda andemakterna borta. Människan har alltid velat leva nära elden och ljuset. När så sol och måne inte längre räckte till för att ge ljus återstod bara möjligheten att tillverka ljus. De äldsta ljusen gjordes a växtfibrer indränkta med fett, vax eller harts. På 300-talet började vaxljusen komma i bruk. Talgljusen kom inte i bruk förrän omkring 1100-talet. Från 1800-talet blev stearin och paraffin de mera dominerande.
Hela ljusstöpningen var en enda stor ceremoni där familjen samlades runt träkärlet som då var fyllt med smält talg och stearin. Här tog man till vissa mystiska formler som lästes över talgdanken innan man började doppa ned vekarna av blån - eller bomullsgarn i talgen eller stearinet. Då talglagret på danken stelnat, upprepades doppningen om och om igen, tills ljuset fått lämplig tjocklek. På detta sätt fick ljusen en vacker spolform. De stöpta ljusen hade även en annan funktion inte bara att sprida ljus under helgen, de fungerade även som gåvor till fattiga och arma människor.

 

 

Fortsättning följer, tryck HÄR.