Julosten.
Förr i tiden såg man i bondesamhället fram emot julen. Skördeåret var slut. Nu kunde man unna sig lite fest innan det var dags att börja tänka på nästa års skörd. Redan tidigt på hösten planerade man för den stundande julen. Kvinnorna med sitt spånad och vävning så att husets folk hade något nytt att sätta på sig till julafton. Trösket skulle vara undanstökat och säden mald inför det stora julbaket.
I god tid måste man tänka på julosten. Eftersom korna och getterna mjölkade mycket lite på senhösten så satte man igång osttillverkningen redan i september månad. När man tillverkade julosten hälldes mjölken upp i en stor träbytta och ostlöpe tillsattes. På grund av löpen ystar sig mjölken när den värms upp till 37 grader. Sedan får massan stå i cirka en halv timma. Därefter silas ostmassan från vasslan och pressas ner i en ostform där den ska stå och torka. I ostformarna fanns det ofta utskrurna mönster som gav ostarna en vackert mönstrad yta för att de skulle vara dekorativa på julbordet. Osten vändes flera gånger för att den skulle bli jämn och fin. Därefter torkades i några dagar innan den saltades. Efter detta lagrades dessa ostar i cirka tre veckor. Då hade man så kallad vallost, den osten var till för vardagslag. Men för julosten gällde lång lagring för att ge just den osten god styrka och smak. Getmjölken, som är fetare än kons, gav finare ost med starkare smak.
Av vasslan som blev över vid osttillverkningen kokade man messmör. Allt mjölsocker fanns ju kvar i vasslan. När den kokades till en fast massa blev det messmör med god sötaktig smak. Också den packades in i träkärl och sparades till jul. Även smöret kärnades under hösten, till detta användes en lätt syrad grädde. Den hälldes ned i en kärna där grädden bearbetades med en kärnstav tills det blev smörklumpar. Smöret tvättades och saltades och förpackades sedan i smördrittlar och ställdes sedan ut för förvaring i visthusboden. Mjölken som blev över sedan smöret kärnats kallades kärnmjölk. Den var sur och läskande och uppskattades bland annat som dryck vid trösket.